Waarom is De Rode Winkel rood?

Vele vragen het, vele vragen het niet. Waarom is De Rode Winkel rood? Veel gehoorde reacties zijn: een spijkerbroek is toch eigenlijk blauw of de rode kleur is toch oranje. In maart bestaat het bedrijf 183 jaar, inmiddels staat de zesde generatie aan het roer. Voorheen was het kleermaker Broekman totdat de winkel het straatbeeld veranderde.

Het verhaal

Rode Winkel-rood. Rood werd de winkel pas in de jaren 30 van de vorige eeuw. De verklaring is dat de schilder juist nadat hij de kozijnen van het pand aan de Lange Elisabethstraat in de oranje/rode menie (grondverf) waren geschilderd van de trap viel en zijn been brak. In de tijd dat de ongelukkige schilder herstelde, raakte men gewend aan de kleur.

Voorbijgangers en vaste klanten moest, al vragend, zoeken naar hun vertrouwde adres voor werkmanskleding en ondergoed. Men werd toen verwezen naar “Die Rode Winkel” dat was indertijd een zeer afwijkende kleur in het overwegende grijze straatbeeld en daardoor heel herkenbaar. Al snel werd de winkel in de volksmond De Rode Winkel genoemd.

De toenmalige direct, de Gebroeders Broekman, raakten er evenzo aangewend en besloten, toen de schilder hersteld was, de kozijnen en de deuren definitief rood te laten schilderen. Eind 20e eeuw bekende Thom Broekman(vierde generatie) dat dit waarschijnlijk een romantische versie van de geschiedenis was, maar dat het bedrijf in werkelijkheid in die tijd krap bij kas was, vanwege de 30-er jaren crisis, waardoor de schilder niet kon worden betaald en de kozijnen lange tijd in de rode menie bleven staan. Pas toen de schilder weer betaald kreeg maakt hij het werk af. De rest van het verhaal is hetzelfde.

Rode Winkel-rood

Vandaag de dag zijn de ingang, het logo en de huisstijlkleuren menie rood. Een menie rode kleur lijkt heel veel op oranje maar het is toch echt een rode kleur.

De Rode Winkel is eigenlijk een blauwe winkel. In Retail jargon noemt men blauwe winkels, winkels die gespecialiseerd zijn in jeans.

De Rode Winkel is in het huidige Retail landschap een van de grootste blauwe winkels van Nederland met meer dan 7000 spijkerbroeken op voorraad. Dit is echt het specialisme van de winkel.  

Spreek direct met een jeans expert!

Heb je een vraag, wij helpen je graag! Druk op de knop hier onder. 

Start chat
CHAT MET ISABELLE
De Rode Winkel WhatsApp
Welkom bij de Rode Winkel! Waarmee kan ik helpen?