Duurzame spijkerbroek

Duurzame spijkerbroeken

Wat is dat nou eigenlijk?

Een duurzame spijkerbroek? Wij krijgen er steeds meer vragen over, er is ook meer vraag naar en het aanbod duurzame jeans groeit. Toch is er tussen al deze duurzame ontwikkelingen veel onduidelijkheid. 

Wat is echt duurzaam? Er is veel green washing, merken zijn vaag, soms niet transparant. Daarom proberen wij het hier zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Wij schrijven direct wat feiten op:

  • Bijvoorbeeld omdat het maken van 1 kilogram jeansstof 10.000 liter water kost.
  • 92 miljoen ton kleding wordt weggegooid, nog minder dan 1% wordt gerycled.
  • 10% van de totale c02 uitstoot komt is afkomstig van de kledingindustrie.

Daarom is het echt nodig dat we dit anders gaan doen. Wij kijken als inkoper, verkopers en vertegenwoordigers van kleding naar hoe iedereen bewuster kan worden.

Voor de inkoop zijn wij selectiever geworden. De standaard van merken, de lat leggen we steeds hoger. Van de merken die wij de afgelopen jaren toegevoegd hebben aan het assortiment is grotendeels gefocust op duurzame productie.

Fabric, finish, factory

De 3 factoren

Merken en bedrijven kunnen duurzaam ondernemen in heel veel gradaties. Dan kan zijn het productieproces verduurzamen, maar ook in de bedrijfsvoering sample recyclen, minder reizen, afval scheiden. 

Bij kledingmerken ligt er een focus op het productieproces. Het gaat dan om de 3F-en.

  • Fabric: dit gaat om de stof. Van welke stof is het kledingstuk gemaakt, hoe is deze stof geproduceerd.
  • Finish: het kleuren of de wassing van een kledingstuk is soms vervuilend ook al komen hier steeds meer goede alternatieven voor.
  • Factory: in welke fabriek wordt er geproduceerd, hoe zijn de omstandigheden, wat is het loon, wie heeft het gemaakt?

Merken die deze 3 factoren onder controle hebben zijn heel erg ver in volledig duurzaam produceren. Merken in ons assortiment die dit onder controle hebben zijn Nudie Jeans, Kuyichi Jeans, Neuw Denim, Knowledgecotton Apparel en MUD Jeans. Er zijn nog meer merken in de wereld. 

Ieder product dat geproduceerd wordt kan niet 100% duurzaam zijn. Er is altijd wel iets dat niet volledig duurzaam is. Toch moeten wij ons best doen om iedere keer dichterbij die 100% te komen.

De andere merekn die wij verkopen hebben dit proces steeds beter onder controle. Als zij niet de wil hebben om dit te verbeteren dan nemen wij zeer waarschijnlijk afscheid in de toekomst van deze merken.

De stof is cruciaal zonder stof geen kledingstuk. Jeans bestaat vrijwel altijd uit het grootste deel uit katoen. Katoen is een natuurlijke stof, deze stof is slijtvast.

Duurzame merken werken met GOTS katoen. Dit is de hoogste duurzame standaard. Wij vinden dat een merk pas duurzaam icoon krijgt als je met duurzame stoffen werkt. 

Een ander keurmerk is BCI. BCI katoen is beter maar nog niet het beste keurmerk. Boeren krijgen een betere prijs, maar nog niet de juiste prijs en er worden nog pesticide gebruikt bij de teelt. Bij GOTS is dit uitgesloten.

Producten die uit meerdere stoffen bestaan zijn minder gemakkelijk te recyclen. Vanaf 95% of minder katoen is een jeans eigenlijk niet meer te recyclen.

Een ander soort katoen is recycled katoen, hier is nog weinig van in de productieprocessen. Iedereen moet meer kleding inzamelen om dit proces te verbeteren.

Een wassing op een jeans kost vaak veel water. De fabrieken die dit goed doen recyclen het water dat gebruikt wordt. Ook worden er steeds minder chemicaliën gebruikt en komen er alternatieven voor de stenen die gebruikt worden bij het maken de stonewashed kleuren.

Kledingfabrieken staan overal ter wereld. Veel jeans wordt vlak buiten Europa gemaakt in Tunesië of Turkije.

Japan en Italie zijn landen waar vaak de mooiste fabrieken staan en waar de productiestandaarden het hoogst en schoonst zijn. Vanwege de combinatie van fabriek en arbeidslonen zijn Italiaanse en Japanse jeans vaak het duurst.

Het belangrijkste is natuurlijk dat iemand een schone en veilige werkplek heeft, acceptabele arbeidstijden en een leefbaar loon heeft.

Wij vinden dat dit de basis is van productie en eisen dit ook van onze leveranciers.

Een ontwikkeling die wij ook zien is dat een merk als Kuyichi of Nudie een fabriek zoekt waar zij samen met de fabriek zorgen dat de standaarden omhoog gaan. Als merk neem je dan je verantwoordelijkheid om de arbeidsstandaard te verhogen. Je loopt niet weg voor problemen die er zijn maar pakt ze aan.

Wat kan je zelf doen?

5 tips

Welke betere keuzes kan je nou maken voor een duurzamere gardobe. Dat ga ik je vertellen door een 5-tal tips.

  • Stoom je kleding in plaats van iedere keer wassen. Het blijft kleding veel langer mooi en je draagt het ook met meer plezier. Je kleding voelt gewoon elke keer dat je het aandoet weer als nieuw.
  • In combinatie met deze spraytjes van DFNS. Bijvoorbeeld deze is de apparel launder. Stoompje erdoorheen en je kan je kleding zo nog een dagje extra lekker fris aan. ze hebben ook een speciale denim launder. Die zegt het al, houd je jeans langer fris.
  • Sinds ik dit dingetje heb draag ik mijn truien echt veel langer. Je krijgt het altijd, ook met de mooiste kwaliteiten, dat je truien kunnen gaan pillen. Met dit dingetje scheer je zo alle pilletjes eraf. Het gaat hartstikke snel en als je het steeds een beetje bijhoud kost het je bijna geen tijd. Ik heb afgelopen seizoen een prachtige merino wollen trui van Lois gekocht. Zo’n hele mooie dikke. Die houd ik hiermee heel goed bij en ik ben veel blijer met mijn aanhoop, die pilletjes zouden me anders toch echt gaan irriteren en was achter in de kast, op onder op de wasmand terecht gekomen anders.

Heel simpel gezegd kwalitatief goede kleding gaat gewoon langer mee. Je hebt er langer plezier van.

Doelstelling zolang mogelijk product in de circel houden. Een product van hogere kwaliteit kan je vaak tweedehands goed verkopen of recyclen. 

Vaak vind je in de waslabels wat stofinformatie. Op websites van merken vind je meer. Vind je niks dan weet je wat er aan de hand is.

Beste kan je de algemene standaard van het merk checken. Bijvoorbeeld. Nudie. Mind the gap. Kuyichi weten precies met wie ze zaken doen. Eerlijke prijzen, goede bio katoen. Veel ook voor recyclede materialen. Zo weinig mogelijk gebruik van water.

Dit is best wel veel werk, en je kan dit natuurlijk ook overslaan en gewoon naar De Rode Winkel komen. Want wij hebben dit allemaal voor je uitgezocht. 

Het kan zijn gemaakt van katoen, bio-katoen, viscose, polyester, tencel, hemp, etc. de ene grondstof is duurzamer dan andere.

 Kwalitatief hoogwaardig, of merk. Is waardevoller 2e hands. Bij ons kan je een oude jeans inleveren en wij zorgen dat deze op de juiste plek terecht komt.

Start chat
CHAT MET ISABELLE
De Rode Winkel WhatsApp
Welkom bij de Rode Winkel! Waarmee kan ik helpen?