Op dinsdag 19 maart 2024 bestond ons bedrijf 187 jaar. Al 187 jaar staan de Broekmannen aan het roer. Generatie 6 heeft het bedrijf een aantal jaar geleden overgenomen van hun vader Tom Broekman. De kinderen Pauline, Wouter en Daan geloven in betekenisvol ondernemen. Samen met hun team zorgen ze ervoor dat beide winkels voorzien zijn van de beste collecties. Zoals iedere generatie voegt een nieuwe generatie een nieuwe dimensie aan het bedrijf. Nieuwsgierig naar onze geschiedenis? Lees het hieronder!
Op 19 maart 1837 begonnen Johannes Broekman en Annaatje van Essenberg een kleermakerij en een winkel in fournituren op de Lange Elisabethstraat. Helaas overleed Annaatje van Essenberg op veertig jarige leeftijd. Twee maanden later trouwde Johannes met Anna Plieger. In 1869 overleed Johannes. Weduwe Anna zette na het overlijden van Johannes het bedrijf voort onder de naam ‘Weduwe Johannes Broekman’. De winkel specialiseerde zich naast de kleermakerij in beroepskleding.
In 1883 volgen de zonen Anthonius en Augustines Broekman, generatie 2, Anna op. De twee broers kochten in 1911 aan de overkant van de straat een aantal panden. Op 19 maart 1912 opende zij ‘Gebr. Broekman Heerenmode’. Zodoende werd aan de ene kant van de straat, op nr. 11 en nr. 13, beroepskleding verkocht en op nr. 20 aan de overzijde kon men terecht voor ‘het zondagse pak’.
In 1917 werdt het bedrijf door Augustines Broekman overgedragen aan vier kinderen, overigens niet zijn kinderen, maar van zijn broer. De naam van het succesvolle bedrijf werd op 1 januari 1917 omgedoopt tot:Â De Gebroeders Broekman.
Een van de broers en zussen, Jan, overlijdt in 1927 waarna zijn weduwe de aandelen in het bedrijf behoudt. Broer Harrie was niet voor het vak in de wieg gelegd waardoor Guus en Willem Broekman het bedrijf samen voortzetten. Het bedrijf heeft in generatie 3 een grote groei doorgemaakt.
De Utrechtse Confectie Industrie (UCI)
In 1930 kochten de gebroeders Broekman het voormalige Brigittenklooster en verbouwden het tot atelier, kantoor en magazijnruimte. De UCI bood werk aan meer dan 100 naaisters en vervaardigde met name kostuums, colberts en overjassen. In 1965 werden de activiteiten verkocht aan N.V. Kledingindustrie de Vries en Susan en kocht uitgeverij Bruna het pand.
Ondertussen zijn we al 100 jaar verder in het bedrijf. De eerste wereldoorlog is net achter de rug. In 1937 bestonden de winkels 100 jaar, hier stond generatie 3 aan het roer. Op de foto staat het hele team van die tijd. De jonge man welke wordt aangewezen op de foto is Thom Broekman, de zoon van Guus Broekman. Thom was daar 12 jaar oud. Hij is de vader van onze Tom Broekman en de opa van de huidige generatie welke nu aan het roer staat. Op 82 jarige leeftijd overleed opa Thom.Â
Toen brak de tweede wereldoorlog brak uit. Door grondstoffen tekort heeft het bedrijf een tijdelijke sluiting gehad van de fabriek. Het bedrijf is de tweede wereldoorlog relatief goed doorgekomen, na de oorlog kenden de fabriek en de winkels goede tijden.
Naast de zaak Thom Broekman had de familie ook De Rode Winkel. Na de oorlog kwam er een ontzettend belangrijk product vanuit Amerika overgewaaid naar Europa. Het was raar, nogal stug, blauw en met een soort van klinknagels aan elkaar gehecht: Amerikaanse werkbroeken, ook wel: de spijkerbroek!
Opa Thom, generatie 4, zag potentie in de zogenoemde werkkleding uit Amerika naast de huidige beroepskleding welke bij De Rode Winkel werd verkocht. Zijn oom Willem, generatie 3, zag hier geen brood in en dacht zelfs dat het de ondergang zou zijn van De Rode Winkel. Maar Thom vond het interessant. Jarenlang heeft Thom stiekem broeken verkocht zonder dat Willem het wist. Het ging zelfs zover, dat de leverancier de spijkerbroeken leverde wanneer Willem er niet was.
Kun je het je voorstellen? De Rode Winkel zonder spijkerbroeken? Doordat de spijkerbroeken goed verkochten, gaf oom Willem toe en werden de spijkerbroeken in het assortiment opgenomen. Een cruciale beslissing voor het hedendaagse concept!
In 1964 draagt Guus de aandelen over aan zijn kinderen. Ondertussen waren er door de generaties heen veel aandeelhouders, wat niet ten goede kwam aan het bedrijf. Thom besloot om aandeelhouders uit te kopen. Hierdoor werd hij de enige kapitein op het schip.
Thom heeft het bedrijf door moeilijke tijden geloodst en kon met een gerust hart in 1987 de zaak overdragen aan zijn zoon Tom, generatie 5. In 1995 krijgen de herenmodewinkels de naam ‘Thom Broekman’ als eerbetoon aan zijn vader, de naam die de winkel nog steeds draagt.
Jeans nam steeds meer de overhand in het straatbeeld en in de verkoop. Focussen op jeans, herenmode en beroepskleding was te veel. Hierdoor heeft Tom besloten om afscheid te nemen van de beroepskleding. Sindsdien zijn de winkels zoals we ze nu nogsteeds kennen: een jeans winkel en een herenmode winkel.
Tom heeft veel belangrijke beslissingen moeten nemen. Van filialen openen, tot aan filialen sluiten, grote verbouwingen en keuzes in het assortiment. Tom heeft, met zijn vrouw Margriet Broekman aan zijn zijde, van de winkels een echte jeanswinkel en een echte herenmodezaak gemaakt zoals wij deze nu kennen.
In 2017 heeft Tom Broekman het bedrijf over gedragen aan zijn drie kinderen: Pauline, Wouter en Daan. Deze zesde generatie heeft in 2017 een grote verbouwing doorgevoerd bij De Rode Winkel. Een paar jaar later, in 2021, hebben de broers en zus Thom Broekman een nieuwe uitstraling gegeven, wetende dat in 2023 de hamer alsnog in het gebouw ging. Momenteel vindt er een grote verbouwing plaats die naar verwachting 1,5 jaar gaat duren. De oude kantoren boven de winkel worden prachtige appartementen en de winkel wordt toekomst bestendig gemaakt. Momenteel zijn we al een jaar verder in de verbouwing en verhuizen we dit jaar weer terug naar onze vertrouwde plek aan de Lange Elisabethstraat 20, waar het 187 jaar geleden begon.
Door de verbouwing zijn wij tijdelijk gevestigd aan de:
Steenweg 42-44, schuin tegenover de HEMA