Oude jeans inleveren in Utrecht kan bij ons. In De Rode Winkel verkopen wij heel veel spijkerbroeken. Veel van onze spijkerbroeken worden op de meest duurzame wijze geproduceerd of op de meest duurzame manier van dit moment. Merken als Kuyichi, Nudie Jeans, MUD Jeans, Armedangels, Denham, G-Star en Neuw Denim werken hard aan innovaties. 

Wij vinden dat een kledingstuk een nieuwe kans verdient op het moment wanneer het niet meer gedragen wordt. Daarnaast vinden wij het dat wij als verkoper een verantwoordelijkheid hebben om ook kleding in te zamelen en te zorgen dat dit op de juiste plek terecht komt.

Wat te doen met oude spijkerbroeken?

Bij ons inleveren natuurlijk!

Voel jij je schuldig over dat stapeltje jeans dat maar achterin je kast blijft liggen? Je draagt ze niet meer, maar vindt het toch zonde ze weg te gooien. Misschien heb je al geprobeerd het te verkopen of je weet gewoon niet zo goed wat je ermee moet. Jouw oude jeans hebben waarde! Oude jeans kan je inleveren bij ons of bij een inzamelpunt bij jou in de buurt, dan wordt er een nieuwe bestemming voor gezocht.

Gooi je oude jeans niet weg, want dan is de kans groot dat ze als afval eindigen!

Oude jeans kan je inleveren bij ons of bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Vanaf hier wordt het naar een textielsorteerder vervoerd. Daar wordt de kleding gesorteerd op kwaliteit en type. Hergebruikbare en repareerbare items worden verkocht. Niet-draagbare kleding wordt zoveel mogelijk gerecycled. Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk materiaal hiervan voor nieuwe kleding gebruiken. Er wordt volop gewerkt om dit plaatje rond te krijgen!

De jeans die wij inzamelen krijgen diverse bestemmingen. De oude jeans die goed genoeg zijn om te wassen en te repareren proberen wij tweedehands te verkopen. Jeans die niet voor ons tweedehands te verkopen is gaan naar Wieland Textiles2Textiles in Wormerveer. Zij zijn een van de grootste kleding-recycle bedrijven van Nederland. 

Wat doen zij:

1. Zij zoeken de parels uit en gaan naar het Leger des Heils of andere kringloopwinkels.

2. Door goede contacten in Afrika kunnen broeken ook hierheen gaan. Er worden pakketten van 30 kilo gemaakt en er is zeker een afnemer in Afrika die deze pakketten afneemt. 

3. Broeken die recyclebaar zijn gaan door de cut & trim. De kleine stukjes die uit deze machine komen gaan naar een stoffenleverancier in Turkije. Er wordt daar nieuwe spijkerstof van gemaakt.

4. Er zijn ook kledingstukken die toch bij het afval terecht komen. Deze kledingstukken zijn te vies of bestaan te veel uit diverse materialen. Deze broeken zijn niet recyclebaar en komen terecht bij het afval.

Oude jeans inleveren in Utrecht kan bij ons. Ook bij sommige supermarkten, kringloopwinkels, liefdadigheidsinstellingen en verzamelcontainers voor oude kleding op straat is er een mogelijkheid. Daarnaast kan je ze wegbrengen bij het gemeentelijk afvalstation.

Gooi je jeans in ieder geval niet in de prullenbak!

Check waar het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor jou zit.

Duurzame stoffen

Biologisch katoen

Biologisch katoen is een goed alternatief voor niet biologisch katoen. Biologisch katoen gebruikt geen pesticiden of genetisch gemodificeerde zaden gebruikt. Normaal geproduceerd katoen slechts 2,5% van onze landbouwgronden beslaat, is het goed voor 16% van alle insecticiden en 6,8% van alle herbiciden wereldwijd. Pesticiden vervuilen de bodem en water, doden dieren in het wild en schaden gemeenschappen. Door biologisch katoen te gebruiken beschermen we het lokale milieu, de biodiversiteit, de boer en de arbeiders. 

Gerecycled katoen

Recycling verlaagd aanzienlijk de hoeveelheid water, energie en chemicaliën die nodig zijn om nieuwe stoffen te produceren. Er bestaan twee soorten gerecyceld katoen. 

Katoen dat tijdens het productieproces verloren gaat kan gebruikt worden voor nieuwe producten. Op deze manier verminderen en benutten we afvalstromen in ons proces.

Ook kleding dat ingeleverd wordt door consumenten kan gerecycled worden.

Gerecyled polyester

Om gerecycled polyester te maken, worden plastic flessen verzameld, versnipperd en opnieuw gesponnen. Dit bespaart meer dan 75% van de uitstoot van broeikasgassen en meer dan 90% van de chemicaliën die nodig zijn om nieuw polyester te produceren. Bovendien zorgt het recyclen van PET ervoor dat plastic het land en de oceanen niet vervuilt. 

Tencel Lyocell

TENCEL™ Lyocell is het duurzame zusje van viscose, gemaakt door Lenzing. Tencel is gemaakt van FSC-gecertificeerde eucalyptus houtpulp. Het maakt gebruik van een gesloten productieproces, wat betekent dat meer dan 99% van de bronnen wordt opgevangen en gerecycled uit het proces. Het gebruik van Tencel-vezels vermindert de uitstoot van broeikasgassen met bijna 50% en het waterverbruik met 90% in vergelijking met conventioneel katoen. Het voelt zacht aan, kreukt niet, is duurzaam en biologisch afbreekbaar. 

Linnen 

Linnen wordt gemaakt van de sterke vezels in de stengels van de vlasplant. Vlas is een weinig veeleisende plant die goed groeit in meer gematigde klimaten. De vlasplant heeft weinig tot geen pesticiden nodig. Het is een van de sterkste, oudste en duurzaamste vezel die er is. Linnen geeft je kleding een lekker fris, knapperig en rijk gestructureerd gevoel. Al ons linnen wordt gekweekt in Europa, in Frankrijk en België om precies te zijn.

Bron: Kuyichi.com

Duurzame wassing

De meest duurzame wassing is geen wassing, zoals de liefhebbers het graag dragen, ongewassen/dry denim. Een jeans zonder wassing krijgt na verloop van tijd eigen draagsporen en zo creëer je een eigen wassing. De jeansproducenten waarmee onze merken werken, proberen zo duurzaam mogelijk te wassen, door natuurlijke stoffen te gebruiken in plaats van chemicaliën. 

Duurzame patches, ritsen, knopen en rivits

Patches, ritsen, knopen en rivits: de patches werden voorheen gemaakt van leer, tegenwoordig worden deze patches gemaakt van plantaardige materialen zoals afval van maisproductie. De metalen knopen, rivits en ritsen worden dichtbij de fabrieken geproduceerd en worden steeds vaker gemaakt van recycled metaal. Merken als Nudie Jeans, Kuyichi en MUD Jeans zijn erg ver in dit proces Ook G-star en Levi’s gaan hier de goede kant op.

Duurzamer produceren

Het gebeurt allemaal in de fabrieken en plantages. De meeste merken waarmee wij werken zijn transparant in waar zij produceren, wie het produceren. Op de sites van vrijwel alle merken kan je vinden wie de productiepartners zijn. Ook vind je op die websites de echte keurmerken. 

Een keurmerk BCI vinden wij eigenlijk al niet meer duurzaam genoeg. Het is een eerste stap naar GOTS katoen. Een stap die veel merken al hebben gemaakt

Door de transparantie en keurmerken van de merken weten wij dat de producenten een leefbaar loon betalen en dat de werkomstandigheden veilig, leefbaar en gecontroleerd zijn.

Jeans recyclen

Recyclebaar: een jeans moet minimaal 95% katoen bevatten dan kan deze stof gebruikt worden voor het maken van nieuwe spjkerbroekenbaar zijn. De stoffen worden zo met elkaar verweven dat de kwaliteit niet gewaarborgd kan zijn. Een stof kan op di

Keurmerken en certificaten

Global Organic Textile Standard(GOTS)

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Dit is een wereldwijde textiel norm voor organische vezels, die ook ecologische en sociale criteria omvat. Het doel van de norm is om ervoor te zorgen dat biologische normen – van de landbouw en het productieproces tot de etikettering – worden bewezen door een chain of custody om de consument een geloofwaardig wereldwijd certificaat te bieden, van materialen tot het eindproduct. GOTS heeft verschillende certificatieniveaus, ruwe materialen, garens, stoffen en producten kunnen GOTS-gecertificeerd zijn(bron: kuyichi.com). 

Global Recycled Standard

De Global Recycling Standard is het tweelingzusje van GOTS, tot leven gebracht door Textile Exchange. GRS bewijst een geverifieerde gerecycleerde inhoud en omvat ook sociale en milieucriteria en chemische beperkingen bij de verwerking. Met GRS wordt ook de herkomst van gerecycled materiaal bevestigd als pre- of post-consumer van alle soorten vezels, van natuurlijk tot synthetisch. Ten minste 20% van de vezels in een product moet van gerecycleerde oorsprong zijn om een GRS-certificaat te kunnen aanvragen. Wij gebruiken GRS voor stoffen met gerecycleerde inhoud(bron: kuyichi.com).

Fair Wear Foundation

De Fair Wear Foundation is een internationale onafhankelijke organisatie die strijdt voor betere arbeidsomstandigheden in de mode-industrie.  Fair Wear werkt volgens de principes van hun ‘Code of Labour Practise’ (eigen gedragscode), gebaseerd op 8 internationaal overeengekomen arbeidsnormen, zoals geen kinderarbeid en redelijke werktijden. Fair Wear heeft veel tools en (lokale) diepgaande kennis(bron: kuyichi.com).

Better Cotton Initative

BCI is een organisatie dat zich richt op het verbeteren van omstandigheden in de katoenproductie. Dit is een stap de goede richting op, echter is dit een tijdelijk programma en geen structurele oplossing. Kritisch bekeken is BCI cotton meer een marketingtool voor fast fashion bedrijven die melden dat zij duurzaam gaan produceren. Lees artikelen van merken die duurzaam gaan produceren dus altijd kritisch, is ons advies.

Ook is het mogelijk om biologisch katoen labels te kopen, dit werkt net als groene stroom labels. Als iemand te veel labels over heeft kan iemand deze kopen om zijn katoen het label te geven van biologisch katoen. Katoen wordt over heel de wereld geproduceerd en komt in grote fabrieken bij elkaar, het kan dus goed zijn dat producten gemixt zijn met biologisch en niet biologisch katoen. Het GOTS certificaat zorgt ervoor dat deze mix niet gemaakt wordt.

Win een duurzame jeans

Laat weten wat je favoriete jeansmerk is, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een duurzame jeans! 

win een duurzame jeans
Consent
Start chat
CHAT MET ISABELLE
De Rode Winkel WhatsApp
Welkom bij de Rode Winkel! Waarmee kan ik helpen?