Ontdek de UTRECHTSE JEANS

DE UTRECHTSE JEANS

Met trots presenteren we de Utrechtse jeans, een duurzame ode aan ons stadsie. Een special edition, die we samen met denimmerk Kuyichi ontwikkelden. Allebei Utrechtse bedrijven met een groot hart voor denim, duurzaamheid en de stad. Zo ontstond het idee om samen een echt Utrechtse jeans te maken. Letterlijk, want voor de productie gebruikten we oude jeans van Utrechters die we recycleden tot een nieuwe. Van Utrechters, voor Utrechters. Een skinny fit voor wijffies en een slim fit voor jochies.

De trots op ons stadsie komt terug in bijzondere Utrechtse details, zoals de speciale Dom patch, de naamgeving (‘wijffie’ en ‘jochie’), rode details en tekst van het mooie gedicht van Herman Berkien aan de binnenkant van de broekzak. De patch is gemaakt van Jacron, een wasbaar papier, en dat maakt de jeans 100% vegan. De Utrechtse jeans is onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Turkije.

OVER DE RODE WINKEL EN DUURZAAMHEID

Duurzaam ondernemen is voor ons ontzettend belangrijk en het zit verweven in alles dat we doen. Lees hier meer over hoe wij duurzaamheid verweven in ons bedrijf en hoe we dingen aanpakken.

 

HET PRODUCTIEPROCES

Stap 1. OUDE JEANS INZAMELEN

Eerder dit jaar zamelden we voor deze bijzondere samenwerkingen oude jeans van Utrechters in. Voordat deze spijkerbroeken gerecycled konden worden, moesten de broekspijpen eraf geknipt worden. Alleen de pijpen zijn namelijk geschikt voor recycling; de bovenkant bevat teveel hardware en details, zoals ritsen, knopen en rivets. De broekspijpen werden verzonden naar Turkije, waar de hele productie plaatsvond.

Waarom Turkije? Het recyclen van denim is een complex proces, dat vakmanschap en speciale machines vereist. Kuyichi produceert grotendeels in Turkije, omdat er in dit land veel specialisme is op het gebied van jeans en het land een grote kledingindustrie heeft op het gebied van denim en jeans. De productie van de Utrechtse jeans vond in z’n geheel in Turkije plaats; van het vervezelen van de ingezamelde broeken tot aan de eindproductie.

De broeken komen als eerste binnen bij onze partner Gama. Zij zijn gespecialiseerd in het vervezelen van oude kleding. De broeken die hier binnenkomen moeten eerst klaargemaakt worden voor de vervezelmachine. Er wordt gecheckt of er geen hardware aan de broeken zit en soms worden ze ook eerst op kleur gesorteerd. Vervolgens worden ze door één grote machine in een aantal stappen tot steeds kleinere stukken vervezeld. Het resultaat zijn pluizige vezels die als een grote baal worden verstuurd naar onze ‘denim mill’.

Onze partner Bossa verwerkt deze vezels tot denim stof. Aan de gerecyclede denimvezels wordt (GOTS gecertificeerd) biologisch katoen toegevoegd. Dit is nodig omdat gerecyclede vezels korter en daarmee minder sterk zijn dan nieuwe katoenvezels. Om een doek te maken dat niet alleen een duurzame productie, maar ook een duurzame kwaliteit heeft, is dus een melange nodig. De ideale verhouding die wij gebruiken is 20% gerecyclede vezels, 80% nieuw katoen. Om 3000 spijkerbroeken te maken, zijn zeker 1000 oude afgedragen jeans als grondstof nodig. De gemixte vezels worden eerst tot een dik lint verwerkt en vervolgens tot een dun garen gespint. Dit garen wordt dan op de specifieke denim manier tot een sterk doek geweven.

Deze denim wordt door onze partner SARP Jeans tot spijkerbroeken omgevormd. Eerst worden de verschillende patronen uit de stof gesneden. Deze patronen worden stap voor stap in een productielijn tot broek in elkaar gezet. Ieder persoon heeft een eigen stap met daarvoor speciale naaimachines. Denk aan stappen zoals zijnaad stikken, rits inzetten, tailleband stikken of achterzakken plaatsen. De spijkerbroek gaat zo al gauw door minimaal 25 handen heen in dit proces.

De laatste stap is het bevestigen van de hardware en details: de patch, de rivets en knopen. Dit wordt bij SARP weer in een aparte afdeling gedaan, waar de broeken direct door gaan naar de kwaliteitscontrole. Hier gaat de broek door nog een aantal handen heen om deze te checken op stikfouten en om loszittende draadjes en draadeindes af te knippen. Dan wordt de broek ingepakt en is-ie klaar voor transport terug naar Nederland.

OVER KUYICHI

Kuyichi is een vertrouwd merk in onze winkel. Dit duurzame Utrechtse denimmerk maakt zich al sinds de oprichting in 2000 hard voor een positieve verandering in de modewereld. Kuyichi gebruikt duurzame materialen (zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen, gerecyclede denim en Tencel) en produceert al vanaf het begin onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Sinds vorig jaar maakt het merk uitsluitend PETA approved vegan jeans. Kuyichi is bewust afgestapt van seizoenscollecties en sale om een statement te maken tegen fast fashion en consumenten te inspireren om bewuster te kopen. Je vindt er tijdloze klassiekers, altijd met de focus op kwaliteit en een perfecte fit.

OVER DE RODE WINKEL EN DUURZAAMHEID

Duurzaam ondernemen is voor ons ontzettend belangrijk en het zit verweven in alles dat we doen. Lees hier meer over hoe wij duurzaamheid verweven in ons bedrijf en hoe we dingen aanpakken. 

Whatsapp logo