De verschillende wassingen van een jeans

DE VERSCHILLENDE WASSINGEN VAN EEN JEANS.

Het maken van een jeans bestaat uit veel verschillende fases. Voordat u een jeans aantrekt hebben meer dan 100 mensen een handeling verricht. In de laatste fase van de productie wordt de broek gewassen en nabewerkt, dit wordt de finishes genoemd. Het zijn de laatste bewerkingen op een jeans en dat kunnen er meerdere per spijkerbroek zijn.

DRY DENIM OF RAW JEANS

Een dry denim wordt niet meer nabewerkt, de broek is ongewassen. Deze gaat nadat deze in elkaar gezet is niet meer door een wasserij of krijgt geen versleten plekken. De bedoeling van RAW denim is dat deze versleten plekken er in het draagproces vanzelf op komen. Zo krijgt u en eigen unieke spijkerbroek. In ons assortiment hebben wij Dry denim van Kuyichi, Benzak, Nudie Jeans en Levi’s Vintage Clothing. Benieuwd naar resultaten van dry denim. In de winkel hebben wij een aantal mooie voorbeelden en vertellen wij u er graag meer over.

RINSE WASH

Een rinse wash lijkt heel erg op dry denim. De rinsed kleur is namelijk ook helemaal donker en effen. Het grote verschil, de rinsed wordt wel een keer gewassen, waardoor deze soepeler aanvoelt. Deze broeken zijn er zonder stretch en met stretch. Een jeans met een rinsed kleur is een klassieke basis broek die gemakkelijk te combineren is met een overhemd en een colbert.

STONE WASH

Stone wash is een van klassieke wassingen. Deze wassing komt tot stand door heel veel broeken tegelijk in een wasmachine te wassen met stenen of tegenwoordig met rubberballen wat milieuvriendelijker is. Door dit proces krijgt de jeans een echte vintage look. Hoe langer er wordt gewassen met de stenen of ballen des te lichter de jeans wordt. Ook is er een verschil in de grofheid van een steen of bal. Hoe grover de steen of bal is hoe heftiger de wassing is. Een lichte kleur jeans is vaak prijziger omdat het proces om dit effect te realiseren meer langer duur ten meer arbeidsintensief is.

Zwarte jeans

Een zwarte jeans is tegenwoordig een basis item voor dames en heren in de garderobe. Een zwarte broek is gemakkelijk te combineren. Heb je geen zin om na te denken wat je vandaag aantrekt een zwarte jeans met een wit of zwart t-shirt en je bent klaar. Niemand zegt dat je een flater slaat.

De enige flater die je kan slaan is dat je zwarte broek grijs is geworden door het wassen.

Dat komt zwarte verf en katoen zijn geen vrienden van elkaar. Zwart laat dus snel los van het katoen. Er zijn een aantal merken zoals Nudie Jeans, Diesel, Denham en Levi’s Made & Crafted die werken met een techniek die zorgt dat je zwarte broek ook zwart blijft. Zij noemen dit vaak EVER BLACK. tussen de 30 en 60 wasbeurten blijft je zwarte broek dan zwart.

Is je broek grijs geworden? Met zwarte textielverf maak je in een tijl of wasmachine een broek snel weer zwart. Wij bieden dit ook als service in de winkel. Vraag het in de winkel.

Grijze jeans

Een grijze jeans is echt anders dan een afgewassen zwarte jeans. Grijs is net als zwart gemakkelijk te combineren met heel veel kleuren. Grijze broeken zijn er in veel verschillende wassingen. Van een lichte grijze stone wash tot een heftige wassing.

SCRAPING-USED

Het creëren van vintage slijkplekken op de jeans, zodat het lijkt alsof de jeans langer is gedragen. Dit gebeurt met schuurmachines en schuurpapiertjes. Dit gebeurt allemaal met de hand.

COLOURSPRAY

Sommige jeans hebben een beetje een viezige uitstraling. Dit wordt gedaan met een spray. Na de spray zijn de contrasten erg heftig maar na een wasbeurt vervagen de contrasten. Dit effect wordt ook wel dirty wash genoemd. Het gebeurt op verschillende manieren. Tegenwoordig kunnen wassingen ook gemaakt worden doormiddel van een laser, dit is minder arbeidsintensief en veel sneller.

WISHKERS/MOUSTACHE

Als een jeans langere tijd gedragen is ontstaan er wishkers, rondom de kreukzones van een jeans, dit zijn over het algemeen, in de knieholtes en rondom het kruis.

3D EFFECTEN

Een 3D effect of kleine vouwtjes in de jeans worden gemaakt door het vastzetten van een jeans en dan vervolgens te wassen. Het ook zorgt het 3D effect ervoor dat er op bepaalde plaatsten een donkere of lichtere strepen ontstaan.

DESTROYED DENIM

Een broek met gaten en scheuren wordt ook wel destroyed genoemt. Dit wordt vaak met een kleine slijptol gedaan. Soms worden deze gaten en scheuren ook weer dicht gemaakt zodat levensduur verlengt wordt. Een destroyed denim is vaak prijziger omdat er arbeidsintensief is, zeker als er eerst een gat is gemaakt en vervolgens weer gerepareerd is.

Spreek direct met een jeans expert!

Heb je een vraag, wij helpen je graag! Druk op de knop hier onder. 

Chat openen
Advies nodig?
De Rode Winkel WhatsApp
Vragen over een product? Stuur een appje en een van onze jeansadviseurs neemt contact met je op.