De eigenschappen van een goede winterjas

Nu de dagen weer korter worden en de temperatuur daalt, wordt het er weer tijd voor: Winterjassen. Maar hoe vind je nu jouw perfecte winterjas? En waar moet je op letten? Wat zijn eigenschappen van een goede winterjas?

Wat wordt er bedoeld met Water column of waterkolom??

De waterdichtheid van een jas wordt weergegeven door middel van de waterkolom. Dit is dus een belangrijk gegeven om rekening mee te houden bij de aankoop van een winterjas. Maar wat is de betekenis van “Waterkolom of Water Culumn’ eigenlijk? En wanneer is een jas voldoende waterdicht om bijvoorbeeld een flinke regenbui tegen te houden? Waterdichtheid wordt gemeten in een bepaald aantal millimeters; de hoeveelheid water die een cm2 stof kan hebben voordat het water er doorheen komt. Dit wordt gemeten door water op de stof te gieten, hoe meer water de stof kan hebben voordat de stof doorlekt des te hoger is de waterkolom. Hoe hoger de waterkolom, hoe langer je droog blijft! Over het algemeen wordt een waterkolom van boven de 1500 als waterdicht beschouwd. Echter als je in beweging bent waardoor er druk op de stof komt te staan, zoals tijdens fietsen, of je bent langdurig in de regen dan is een waterkolom van 1500 te weinig om je droog te houden. Wilt u een winterjas die langdurig een stevige Nederlandse regenbui kan hebben terwijl u op de fiets zit, dan adviseren wij te kiezen voor een waterkolom vanaf 5000 mm. Speel je graag op safe, investeer dan in een jas met een waterdicht membraan en een waterkolom van 10.000. Goed om te weten? In zo’n waterdichte jas is het wel belangrijk dat de jas ook ademend is, anders krijg je het heel erg warm tijdens inspanning. Wil je dat je nieuwe winterjas naast waterdicht ook ademend is, check dan zeker ook het ademend vermogen van een jas.

Hoe werkt een ademende jas?

Een ademende jas zorgt ervoor dat er ondanks dat je jas waterdicht is, nog steeds wel vocht van binnen naar buiten kan, hierdoor kan transpiratievocht snel ontsnappen. Hoeveel een jas ademt wordt uitgedrukt in een getal: de MVP (Moisture Vapour Permeability). Dit staat voor de waterdampdoorlaatbaarheid. Hoe hoger dit getal, hoe beter de stof ademt. Voor een winterjas met normaal gebruik is een MVP tussen de 3000 en 5000 ruim voldoende. Voor een puffer of parka waar je vooral warm in wilt blijven is de MVP niet zo belangrijk. Maar ben je zeer actief, en vind je het belangrijk dat je jas tijdens inspanning nog steeds goed ademt dan volstaat een MPV vanaf 10000 beter.  

Wat is een Membraan?

Een wat? Ja, een membraan. Het is een woord dat we vaker voorbij zien komen als het over jassen gaat, maar wat is het? Een membraan is een dun laagje dat de functie heeft om bepaalde stoffen door te laten en andere tegen te houden. Dit wordt gebruikt om een jas bepaalde eigenschappen te geven, zoals waterdichtheid of de mate waarin de jas ademt. Daarom wordt er een soort vlies (membraan) tussen of op de buitenstof en de voering wordt geplakt. Er zijn veel verschillende soorten gepatenteerde membranen in gebruik om een winterjas de gewenste eigenschappen te geven. Krakatau maakt gebruik van een 3-L gelamineerd materiaal met een membraan ertussen. De stof van de jas is opgebouwd uit 3 lagen. De buitenstof, het membraan en een huiddunne voering. Dit specifieke 3-L materiaal waarvan Krakatau jassen gemaakt zijn, is hierdoor zeer stevig, heeft extreem goede ademende eigenschappen, is waterdicht en zeer licht van gewicht.

Krakatau Wear:

Dit Russische jassenmerk was het grootste succes van de vorige winter. Ze waren in een mum van tijd uitverkocht. Dit jaar zijn wij misschien nog wel enthousiaster over de collectie van het merk dat zich ontwikkeld heeft tot een van de beste jassenmerken die er zijn. Krakatau is gespecialiseerd in jassen met technische kenmerken. De jassen beschermen je tegen regen, wind en de meest koude en winterse omstandigheden. Ook hebben ze altijd een echte Krakatau look: een combinatie van streetwear en techwear, goed ontworpen functionele stijlen van puffer tot parka. Bekijk ons volledige aanbod Krakatau jassen hier.

Elvine:

Elvine staat al jaren bekend om hun goed ontworpen, functionele en stijlvolle jassencollecties. Een jas van Elvine gaat meerdere jaren mee en kan goed gecombineerd worden met de rest van je garderobe. De jassen bieden goede bescherming tegen water, wind en extreme kou. Ieder seizoen is dit Zweedse merk opnieuw vernieuwend en innovatief. De Rode Winkel heeft een uitgebreide collectie van Elvine zowel voor dames als heren. Bekijk ons volledige aanbod Elvine jassen hier.

Spreek direct met een jeans expert!

Heb je een vraag, wij helpen je graag! Druk op de knop hier onder. 

Start chat
CHAT MET ISABELLE
De Rode Winkel WhatsApp
Welkom bij de Rode Winkel! Waarmee kan ik helpen?