Het zal jullie niet ontgaan zijn. Het is weer tijd van het jaar dat er gestrooid wordt met aanbiedingen en hoge kortingen. De inbox zit in ieder geval helemaal vol en het is echt moeilijk om je in te houden want je wordt er toch hebberig van ook al probeer je echt een duurzamer koopgedrag te hebben.

Dat is de reden wij wij deze week, duurzame tip met jullie delen. Wij hopen jullie hiermee te inspireren om ook na te denken over het maken van duurzame kledingkeuzes. 

Tip 1: zorg goed voor je kleding

Wees lief voor je kleding, dan is deze ook goed voor jou. Wij gaan het niet ontkennen, wij zijn er ook gek op om een nieuw kledingstuk te dragen. Zeker als het nog helemaal crispy en fresh is. 

Gelukkig hebben wij een aantal trucjes, gevonden waarmee wij dit fijne gevoel zo lang mogelijk kan vasthouden en onze kleding langer mee gaat.

Ten eerste gebruiken wij geen wasverzachter, was op 30 graden en laat kleding netjes drogen. Door het netjes uit te hangen. Gebreide dingen laat ik altijd liggend drogen, maar blouses en broeken hangen wij netjes uit op een hanger, dat scheelt ook weer met het strijken.

Als we het nu toch over strijken hebben, wij kennen vrij weinig mensen die strijken leuk vinden. En als je het niet goed doet kan het je kleding ook beschadigen, en delicate stoffen worden er ook niet altijd beter van. Wij vinden stomen een fijn alternatief dat ook nog eens beter voor je kleding is. Je kleding voelt na een stoombeurt weer als nieuw en het is ook makkelijker met bijvoorbeeld mouwen.

Ook als je kledingstuk niet vies genoeg is voor een wasbeurt, kan je door het product in te sprayen met een van de kleding Launders van DFNS een wasbeurt besparen.

Kleine tip voor jeans!! Jeans krimpen altijd een beetje in de was of eigenlijk is het niet echt gekrompen het weefsel zit een beetje in elkaar gedrukt. Daarom als je jeans net uit de wasmachine komt, stretch ik de broekspijpen altijd weer een beetje op. Je trekt zo het weefsel weer in oorspronkelijke vorm. Dan netjes uit laten hangen, dan hoef je het meestal ook niet meer te strijken.

Dan de laatste tip van vandaag binnen het thema hoe houd je kleding langer mooi!

Je hebt vast wel een trui in de kast liggen, waar wat pilletjes op zitten maar verder nog mooi is. Met dit handige apparaatje scheer je die er zo weer af. Sinds wij dit apparaatje gebruiken dragen wij onze truien van een paar seizoenen geleden weer met plezier en kopen wij minder truien.

Tip 2: ga voor kwaliteit

Het is heel simpel want simpel goede kwaliteit gaat gewoon langer mee en je hebt er zelf ook langer plezier van. Waarom is dit nu duurzaam: hoe langer we met onze kleren doen, hoe minder snel we nieuwe dingen kopen en at scheelt heel veel C02 uitstoot, water, kostbare grondstoffen en ophopende bergen afval.

Wist je bijvoorbeeld dat er jaarlijks tot 92 miljoen ton kleding wordt weggegooid, nog minder dan 1% hiervan wordt gerecycled.

Maar hoe weet je nu of die spijkerbroek of dat bloesje lang meegaat? In principe doen wij al heel veel voorwerk voor jou. Daan Broekman en Pien Broekman doen zelf alle inkoop, elk product wat wij hier in de winkel hebben wij zorgvuldig uitgezocht en wij zijn zo zelfverzekerd over ons assortiment dat wij op alles in ieder geval 6 maanden garantie geven.

Maar niet altijd heeft kwaliteit te maken met de hoogte van het prijskaartje of omdat iets van een bekend merk is.

Wij geven je een paar tips waar je zelf op kan letten.

Keer het product binnenste buiten. Zijn de naden netjes afgewerkt en afgelokt, dan is dat wel een teken van een kwalitatief product. Een kledingstuk heeft een aantal zwakkere plekken en de naden waar spanning op komt tijdens het dragen is daar een van. Dus dat checken wij bij de inkoop, check het dus zelf ook.

Dan kan je ook naar het materiaal kijken waar het product van gemaakt is. Over het algemeen gaan spijkerbroeken van 100% katoen langer mee dan jeans met stretch. Als er meer dan 10% stretch of andere materialen in een jeans verwerkt zitten. Dan geeft dat een heerlijk comfort maar het gaat wel minder lang mee.

Iets wat wij vaker horen ja jullie kunnen wel makkelijk zeggen ga voor kwaliteit. Maar dat is zo duur. Het klopt dat de aanschafprijs van kwalitatief goede producten vaak hoger ligt. Echter als je een kledingstuk vaak draagt en je er lange tijd mee doet, ben je onderaan de streep vaak toch goedkoper uit. Bovendien hebben kwalitatief goede producten vaak ook een veel hogere restwaarde op de de tweedehands markt. 

Bijvoorbeeld de broeken uit onze tweehandslijn. Deze broeken hadden een verkoopprijs van tussen de 120 en 160 euro. De meeste zijn nu nog 60 a 70 euro waard.

Over het algemeen is merkkleding vaak nog 30 tot 60% van de originele prijs waard als je het weer doorverkoopt. Dat ligt veel hoger dan de restwaarde van fast fashion.

Houd onze website en socials in de gaten want daar droppen wij binnenkort een exclusieve tweedehands en vintage lijn met hele mooie pieces.

Tip 3: laat je kleding repareren

Het klinkt zo weer simpel en dat is het eigenlijk ook gewoon.

Is je knoop eraf, rits stuk, riemlus los etc. En dan eindigt je kledingstuk ongedragen achterin je kast of zelfs in de prullenbak. Dat is gewoon hartstikke zonde. Dus wij vragen je vragen, ga vandaag of van het weekend eens door je kledingkast en kijk of er kledingstukken zijn die je weer gaat dragen als je ze zou repareren.

Wij hebben een atelier waar we ook veel jeansreparaties doen. En wij zijn nu ook een officiële Nudie jeans repair partner. Dus als er iets stuk is, breng het langs dan fixen wij het voor je.

Wij raden je ook aan, de plekken waar een jeans vaak slijt, zoals het kruis, of de achterzakken regelmatig even te controleren. Je kan je jeans namelijk beter op tijd laten repareren voordat iets helemaal uitgescheurd is. Er is zoveel wat we nog kunnen om de levensduur van je jeans te verlengen.

Video afspelen

Tip 4: Koop bewust

Heb je echt een nieuw kledingstuk nodig of heb je meer koophonger. Door je dit af te vragen voor je iets koopt behoed je jezelf ook sneller voor miskopen of impuls aankopen. Nu denk je misschien: waarom geven jullie deze tip als commerciële winkel. Ja dat is misschien een beetje dubbel. Maar het is echt wel iets waar we naartoe moeten wat minder consumeren en de spullen die we kopen dat die beter zijn voor het klimaat. En daar willen wij ook echt onze verantwoordelijkheid nemen.

Dus koop bewust, vraag jezelf af, heb ik het echt nodig? En dan het liefste een product dat ook lief is voor onze planeet.

Dat is ook waarom wij op het moment dat er misschien wel de meeste mensen door de straat lopen, dit spandoek opgehangen hebben, hopelijk inspireren we mensen ermee en kunnen we impulsaankopen die binnen een jaar weer op de vuilnisbult terecht komen voorkomen.

Video afspelen

Tip 5: kijk waar en product van gemaakt is

Het ene materiaal is duurzamer dan het andere. Het meest duurzame is als een product gemaakt is van gerycled materiaal.

Om je een voorbeeld te geven> voor het maken van een jeans, een gewone jeans niet van bio katoen of gecertificeerd katoen, maar gewoon een gemiddelde midden segment / fast fashion jeans. Daar wordt ongeveer 10.000 liter water gebruikt voor het maken van 1 jeans. Dat is ontzettend veel.

87% van deze 10.000 liter water wordt gebruikt bij het telen van de katoen. Er is een misverstand dat mensen vaak denken dat dit water verbruikt wordt bij het wassen en verven van jeans. Dat is niet waar. Verreweg het meeste water wordt gebruikt bij de katoenteelt. Dat verschilt per land een beetje hoeveel water. Maar als een product gemaakt is van gerycled materiaal dan sla je deze fase volledig over. 

Daarom geryclede materialen zijn verreweg de meest duurzame opties.

Wij hadden het het net over het water dat gebruikt wordt voor de katoenproductie. Dit kan ook anders. Bij Bio katoen wordt er 80 tot 90% minder water verbruikt dan bij conventionele katoenproductie. Nog een groot voordeel aan bio katoen is dat het water ook schoon blijft en geen schade aanricht aan het milieu of de gezondheid van mensen. Een gecertificeerde bio katoen die wij graag zien is GOTS.

Waarom? Dit keurmerk heeft naast oog voor het milieu ook oog voor mensen, en eisen dat de mensen die werken voor GOTS gecertificeerd katoen ook een leefbaar loon ontvangen hebben. Daarmee zijn ze dus niet alleen sustainable maar ook fair. Merken de gebruik maken van GOTS zijn over de gehele collectie Kuyichi en Nudie Jeans.

Tip 6: Hoe herken je een duurzaam merk?

Koop producten van merken die duurzaamheid in hun DNA/visie hebben.

De hoeveelheid duurzame producten is enorm toegenomen. Duurzaam, sustainable, green, het is HOT. Helaas wordt er ook veel misbruik gemaakt van het goede vertrouwen van consumenten. Om producten die eigenlijk helemaal niet zo duurzaam zijn beter te verkopen. Dit noemen we greenwashing, we gebruiken deze term als merken zich duurzamer voor doen dan ze zijn. En het is ook ontzettend lastig om hier een duidelijk antwoord op te krijgen.

Wij vinden het ook lastig om te zeggen over een bepaald product of het duurzaam is of niet. Want 100% duurzaam is gewoon ook nog niet mogelijk. Het is ook niet zo zwart-wit. We zitten in een proces waarin het steeds een stukje beter moeten doen. wij proberen hierin zoveel mogelijk voorop te lopen. Ons uiteindelijke doel is om volledige circulair te zijn.. Dat kan niet van de een op andere dag. Maar daar werken we iedere dag een beetje meer naartoe.

In dit proces leren wij ook iedere dag. Onze ervaring van de afgelopen jaren is toch. Merken met een duurzame visie. Of die duurzaamheid echt in hun kernwaarden voeren en waar dit ook van toepassing is op de gehele collectie. Dit zijn merken die ook echt betere producten maken dan merken die binnen hun collectie een duurzame lijn voeren of het slechts op bepaalde producten van toepassing is.  

Er zijn ook een paar trucjes waaraan je greenwashing vrij makkelijk kan herkennen:

  1. De nadruk ligt op enkel één duurzaamheidscomponent. Bijvoorbeeld dat er weinig water gebruikt wordt tijden het wassen/kleuren van de jeans. Maar andere keuzes niet per se duurzaam zijn. Iets wat wij ook vaak zie is dat een product stempel krijgt duurzaam doordat er gebruik gemaakt wordt van BCI katoen.. Je kan BCI ongeveer vergelijken met 1 ster beter leven vlees. Het is een begin maar nog lang niet goed genoeg.
  2. Het product hangt vol met nietszeggende labels en keurmerken kaartjes etc. Over het algemeen is het een trend onder echt duurzame merken om juist minder hangtags, papier, plastic etc aan een product te hangen. Omdat het simpelweg niets toevoegt aan de duurzaamheid van een product.
  3. Product heeft een extreem lage prijs. Ik zeg niet dat duurzame producten niet competatief geprijsd kunnen zijn. Ik denk dat Kuyichi het allerbeste voorbeeld is dat het wel kan. Maar een extreem lage prijs, daar betaald eigenlijk altijd iemand anders of het milieu de prijs voor. ABN heeft hier 3 jaar geleden onderzoek naar gedaan, en daar kwam uit dat een gemiddelde fast fashion jeans 33 euro te goedkoop is als de echt kosten voor de schade die aangericht wordt aan het milieu en er geen uitbuiting van medewerkers plaats zou vinden.

Conclusie: als een product bijna ongeloofwaardig goedkoop is, dan kan het in 99% van de gevallen ook echt niet duurzaam zijn.

Tip 7: Koop tweedehands / lever je oude kleding weer in

Onze laatste duurzame tip uit is: koop tweedehands en recycle door je oude producten in te leveren. Dit is echt de makkelijkste manier om duurzamer te consumeren. 

Wij weten het, de aankoop van je goed passende jeans is soms al een zoektocht genoeg en dat is tweedehands nog moeilijker. Wij zoeken zelf vaak tweedehands items van producten die wij al goed kennen, zodat de maat, pasvorm en kwaliteit goed in te schatten is.

Een goed voorbeeld hiervan is de Levi’s 501. Dit wereldwijd nieuw de meest verkochte jeans.

Maar tweedehands ook!!! Dit maakt een merk dat ik niet echt beschouw als in essentie een duurzaam merk en over de hele linie best kritische vragen heb over hun self claimed sustainable missie. Een Levis product blijft over het algemeen wel lang in de circel. En is tweedehands een erg gewild item. Dit is ook een aspect dat je mee kan nemen in je overweging.

Wij streven ook naar een zoveel mogelijk circulair concept. Daarom kan je bij ons al een tijdje je oude jeans inleveren in onze recylcle bak bij de ingang. Wij zorgen er dan voor dat deze jeans gerycled worden. Sinds kort zijn wij ook een officiële repair partner van Nudie jeans. En verkopen wij ook re-used nudie jeans. Wij repareren in ons atelier ook onze tweedehands parels die we weer opnieuw verkopen. Binnenkort gaan we ook premium second hand aanbieden online.

Wij hopen je geïnspireerd te hebben om zelf bewuster te consumeren en duurzamere kledingkeuzes te maken. 

Win een duurzame jeans

Laat weten wat je favoriete jeansmerk is, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een duurzame jeans! 

win een duurzame jeans
Consent
Start chat
CHAT MET ISABELLE
De Rode Winkel WhatsApp
Welkom bij de Rode Winkel! Waarmee kan ik helpen?